Voorts ben ik voornemens om…

Nee. Ja. Nee.calvin-hobbes-new-year-resolutions-2

Eigenlijk wil ik niet aan goede voornemens doen. Mijn lieve zus M. vind dat februari het beste moment is om aan goede voornemens te beginnen en een sportschool een dorp verderop waarschuwt zelfs voor goede voornemens. ‘Bij ons hoef je pas op de stoep te staan als je écht wat wilt.’ Of iets van soortgelijke strekking.

En ik wéét het. Echt. Dat voornemens met de eendagsvliegen wedijveren over wie de kortste levensduur heeft. Dat sportschoolabonnementen in februari wel heel duur worden voor die ene keer in de maand. En dat het gemiddelde dieet iedere dag net ietsje meer calorieën bevat. Net zo lang tot met kerst 2016 alles weer als vanouds is en er voor 2017 weer nieuwe – en dezelfde- voornemens worden gemaakt.

Allemaal waar. Maar ik heb nu eenmaal de neiging om momenten groots te vieren en ze te zien als kantelpunten. Nieuwe starten, zeg maar. Zo zorg ik dat op 21 maart iedereen in huis een mooie zomerjas heeft en maak ik plannen voor wandelingen en fietstochten, want dit jaar moet ik natuurlijk de natuur in. En aan het eind van de zomervakantie word ik blij van het nieuwe seizoen dat overal weer begint. Ook al bezoek ik fysiek geen enkel concert of toneelstuk, in augustus laaf ik me aan de prachtige programma’s die concertzalen en theaters nu weer hebben bedacht. Zoveel mensen die bezig zijn met dingen maken, met het uiten van hun talent en creativiteit, met schoonheid en humor.

Net zo als ik blij word van 2016.  Een jaar waar nog niets mee is gebeurd.  Waar de tijd nog niet gevuld is en de mogelijkheden nog eindeloos zijn. En dat het aan mij is om van dat jaar het beste te maken. Dus ja. Ik doe gewoon aan voornemens. En ik heb geprobeerd ze zo goed mogelijk te maken. En ik ga niet vertellen wat ze allemaal zijn. Mijn strategie is dat ik aan verschillende mensen verschillende voornemens vertel. Zodat ik, hoop ik, uit verschillende hoeken iets hoor als: ‘…maar je zou toch..?’ en ‘…nu heb je nog niet…’.

Dus als u dit leest, en ik hoop dat er af en toe iemand is die dat doet: een van die voornemens is om dit blogje weer meer te gaan gebruiken. Als u nu in mei denkt dat het wel heel erg lang duurt voor ik het volgende stukje post, zeg het gerust.